HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 09 EYLÜL 2024, PAZARTESİ

‘Onlar hakkın öncüsü, doğruluğun dilidir”

İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Nasıl da apışıp şaşkınlaştınız? Oysa Nebinizin Ehl-i Beyt'i aranızdadır. Onlar hakkın öncüleri, dinin alametleri, doğruluğun dilidirler"
09.05.2020 00:00
‘Onlar hakkın öncüsü, doğruluğun dilidir”
‘Onlar hakkın öncüsü, doğruluğun dilidir”
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Doğru sözlü kimse kurtuluş ve yüceliğin eşiğindedir. Yalancı ise helak ve horluk uçurumunun kenarındadır." (Nehc'ul Belağa, 86. Hutbe).

İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Doğru insan saygın ve değerli insandır. Yalancı insan ise hor ve zelil bir insandır." (Gurer'ul Hikem, 3409).

İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Doğru insanı onaylayan ilk kimse onun doğru olduğunu bilen Aziz ve Celil olan Allah'tır ve hakeza onun doğru olduğunu bilen kendi nefsi, onu tasdik eder." (el-Kafi, 2/104/6).

İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "İnsanların namaz ve orucuna aldanma. Zira insan bazen namaz ve oruca alışır ve onları terk edecek olursa korkuya kapılır. İnsanları, doğru konuşma ve emanete riayetle deneyin." (a.g.e., h.2).

Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "İnsanların fazla namazına, orucuna, haccına, ihsanına ve gece zikrine bakmayın. İnsanların doğru konuşmasına ve emanete riayet edişine bakın." (Bihar, 71/9/13).

İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Aziz ve Celil olan Allah her peygamberi doğru konuşmayla ve emaneti, iyi olsun kötü olsun sahibine vermekle göndermiştir." (el-Kafi, 2/104/1).

Kur'an'da şöyle buyurulur: "İman edip yararlı işler yapanları, Allah'ın gerçek bir sözü olarak, içinde temelli ve ebedi kalacakları, altından ırmaklar akan cennetlere koyacağız. Allah'tan daha doğru sözlü kim vardır?" (Nisa, 122).

İmam Ali (a.s), sözlerin en doğrusu hakkında şöyle buyurmuştur: "La ilahe illallah (Allah'tan başka ilah yoktur) diye şahadette bulunmaktır." (Bihar, 77/378/1).

İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Sözlerin en doğrusu hal dilidir." (Gurer'ul Hikem, 3302).

İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Hal dili söz dilinden daha doğrudur." (a.g.e., 7636).

Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Üç yerde doğruluk çirkindir: Söz taşımak, birine ailesi hakkında tatsız haber vermek ve birinin verdiği haberi yalanlamak." (el-Hisal, 87/20).

İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Her kime bir Müslüman sorulur da o da doğru söylediği için o müslümana bir zarar ulaşırsa (Allah katında) yalancılardan sayılır. Her kimden bir Müslüman sorulur, yalan söyler ve o Müslümana bir hayır ulaşırsa Allah katında doğrulardan sayılır." (Bihar, 71/11/19).

İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Nasıl da apışıp şaşkınlaştınız? Oysa Nebinizin Ehl-i Beyt'i aranızdadır. Onlar hakkın öncüleri, dinin alametleri, doğruluğun dilidirler." (Nehc'ul Belağa, 87. Hutbe).

İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Ey insanlar! Hiç kimse -her ne kadar mal-mülk sahibi de olsa- yakınlarından ve onların kendini elleri ve dilleriyle savunmalarından müstağni (ihtiyaçsız) olamaz. Allah'ın, insana halk arasında verdiği iyi-hayırlı isim, başkasına miras olarak bırakacağı maldan daha hayırlıdır." (a.g.e., 23. Hutbe). (Muhammed Muhammedî Reyşehrî, Mizau'l-Hikmet). 
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--

logo

   E-posta: bilgi(@)karabukilkhaber.com
Tüm hakları Karabük İlk haber adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr