HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 21 EKİM 2024, PAZARTESİ

‘Sende orucun vakarı olmalı’

İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Oruç tuttuğunda kulağına ve gözüne de (haramlardan) oruç tuttur. Tüm organlarını ve endamını çirkinlikten, çok konuşmaktan ve hizmetçine eziyet etmekten alıkoy. Sende oruç tutan kimsenin vakarı olmalı ve gücün yettiğince Allah'ın zikri dışında suskun kalmalısın. Oruçlu olduğun gün ile oruçlu olmadığın gün eşit olmamalıdır"
06.05.2020 00:00
‘Sende orucun vakarı olmalı’
‘Sende orucun vakarı olmalı’
Resûlullah (s.a.a), Cabir b. Abdullah'a şöyle buyurmuştur: "Ey Cabir! Kim Ramazan ayının gündüzünde oruç tutar, gecesinin bir bölümünü ibadetle geçirir, karnını ve namusunu temiz tutar, dilini korursa; şüphesiz ki bu aydan çıkınca günahlarından da çıkmış olur"

Cabir şöyle arz etti: "Ey Allah'ın Resûlü! Bu hadis ne kadar da güzeldir!"

Allah Resûlü şöyle buyurdu: "Ey Cabir! Bu şartlara riayet etmek ne kadar da zordur!" (el-Kafi, 4/87/2).

İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Oruç, insanın yemekten ve içmekten sakındığı gibi haramlardan da sakınmasıdır." (Bihar, 96/294/21).

Fatımat'üz-Zehra (a.s) şöyle buyurmuştur: "Eğer oruçlu kimse kulağını, gözünü ve organlarını korumazsa orucu ne işe yarar." (Deaim'ul İslam, 1/268).

İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Oruç tuttuğunda kulağına ve gözüne de (haramlardan) oruç tuttur. Tüm organlarını ve endamını çirkinlikten, çok konuşmaktan ve hizmetçine eziyet etmekten alıkoy. Sende oruç tutan kimsenin vakarı olmalı ve gücün yettiğince Allah'ın zikri dışında suskun kalmalısın. Oruçlu olduğun gün ile oruçlu olmadığın gün eşit olmamalıdır." (Bihar, 96/292/16).

Resûlullah (s.a.a), oruçlu haliyle cariyesine söven kadına şöyle buyurmuştur: "Nasıl oruçlusun ki cariyene sövüyorsun. Oruç sadece yemekten ve içmekten sakınmak değildir. Allah, orucu bu ikisinin yanı sıra, orucu etkisiz kılan çirkin iş ve sözlere engel olsun diye takdir etmiştir. Ne yazık ki, oruç tutanlar çok azdır ve açlık çekenler ise çoktur." (a.g.e, s.293/16).

Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Aziz ve Celil olan Allah şöyle buyurmuştur: Her kim endamını ve organlarını haramlarımdan oruçlu tutmazsa benim için yemekten ve içmekten sakınmasına ne ihtiyacım var." (Firdevs, 5/242/8075).

Muhammed b. Müslim şöyle diyor:

İmam Sadık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Oruç tuttuğunda kulağın, gözün, saçın ve derin de oruç tutmalıdır."

İmam (a.s) başka organları da saydı ve şöyle buyurdu: "Oruçlu olduğun gün ile oruçlu olmadığın gün eşit olmasın." (el-Kafi, 4/87/1).

İmam Seccad (a.s), Ramazan ayı geldiğinde yaptığı duasında şöyle buyurmuştur: "Uzuvlarımızı günahlardan koruyup Seni hoşnut eden işleri işleterek bizi bu ayda oruç tutmaya muvaffak et. Öyle olsun ki, kulaklarımızla boş şeyler dinlemeyelim; gözlerimizi eğlenceye dikmeyelim, ellerimizi sakıncalı bir şeye uzatmayalım; ayaklarımızı harama açtırmayalım; karnımıza helallerinden başkası girmesin; dilimiz Senin açıkladığından başkasını konuşmasın; bizi sevabına yaklaştıracak amelden başkası için zahmete düşmeyelim; azabından koruyacak amelden başkasını yerine getirmeyelim." (Sahifet'us Seccadiye, 166, 44. Dua; Vesail'uş Şia, 7/116, 11. Bölüm). (Muhammed Muhammedî Reyşehrî, Mizanu'l-Hikmet). 
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--

logo

   E-posta: bilgi(@)karabukilkhaber.com
Tüm hakları Karabük İlk haber adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr