HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 21 EKİM 2024, PAZARTESİ

‘Gözümde diken vardı, boğazımda kemik’

İmam Ali (a.s), Şıkşıkiyye hutbesinde şöyle buyurmuştur: "Başladım düşünmeye; kesilmiş elimle atağa mı geçeyim, yoksa kapkaranlık körlüğe sabır mı edeyim? Gördüm ki sabretmek akla daha yatkın, sabrettim. Ama gözümde diken vardı, boğazımda kemik... Ama ben bu uzun zaman boyunca birçok zahmet ve şiddetli mihnete yine de sabrettim"
01.04.2023 12:00
‘Gözümde diken vardı, boğazımda kemik’
‘Gözümde diken vardı, boğazımda kemik’
Kur'an'da şöyle buyurulur:

"Rabbinin İsrailoğullarına verdiği güzel söz, sabırlarına karşılık yerine geldi." (A'raf, 137).

"Sabredip ayetlerimize kesin olarak inanmalarından ötürü, aralarından, onları buyruğumuzla doğru yola götüren önderler yaptık." (Secde, 24).

"Bu, ancak sabredenlere vergidir ve bu ancak o büyük hazzı tadanlara vergidir." (Fussilet, 35).

İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Sabırla isteklere ulaşılır." (Gurer'ul Hikem, 4227),

İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Ancak sabırla yüce makamlara ulaşmak mümkündür." (a.g.e., 4276),

İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Her kim Allah için sabrederse sonunda Allah'a ulaşır." (Bihar, 71/95/60).

İmam Ali (a.s), Şıkşıkiyye hutbesinde şöyle buyurmuştur: "Başladım düşünmeye; kesilmiş elimle atağa mı geçeyim, yoksa kapkaranlık körlüğe sabır mı edeyim? Gördüm ki sabretmek akla daha yatkın, sabrettim. Ama gözümde diken vardı, boğazımda kemik... Ama ben bu uzun zaman boyunca birçok zahmet ve şiddetli mihnete yine de sabrettim." (Nehc/ul Belağa, 3. Hutbe).

İmam Ali (a.s), Kureyş'i şikâyette bulunarak şöyle buyurmuştur: "Hakkı alabiliyorsan al ama haktan mahrum kılınırsan ister keder içinde sabret, istersen üzgün olarak öl. Böylece gözüme çer-çöp dolduğundan gözlerimi yumdum, boğazına kemik saplanan kimse gibi yavaş yavaş yutkundum. Bu işin zehirden acı olan, bıçaklarla doğranmaktan daha elem verici olan kederli öfkesine sabrettim." (a.g.e.z 217).

İmam Ali (a.s), Cemel ashabı Basra'ya doğru hareket ederken şöyle buyurmuştur: "Bunlar, benim hükümetim aleyhinde birlik oldular. Cemaatiniz için korkmadıkça sabredeceğim" (a.g.e.z 169).

İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "İşlerde sabretmek bedendeki baş gibidir. Baş bedenden ayrılınca beden bozulacağı gibi sabır da işlerden ayrıldığı takdirde işler de bozulur." (el-Ka- fi, 2/90/9).

İmam Sadık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Sabır imanın başıdır." (a.g.e., s. 87/1).

İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "İman için sabır beden için baş gibidir. Baş yok olduğunda beden de yok olacağı gibi sabır yok olduğunda da iman da yok olur." (a.g.e.z h. 2).

İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Ey insanlar! Sabırlı olun, zira her kimin sabrı olmazsa dini de olmaz." (Bihar, 71/92/46).

(Muhammed Muhammedi Reyşehrî, Mizanua-Hikmet).
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--

logo

   E-posta: bilgi(@)karabukilkhaber.com
Tüm hakları Karabük İlk haber adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr