HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 09 EYLÜL 2024, PAZARTESİ

‘Mümin dünyaya ibret gözüyle bakar’

İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Mümin dünyaya ibret gözüyle bakar, karnın ihtiyacı miktarınca ondan azık alır; dünya sözünü düşman ve gazap kulağıyla işitir"
23.05.2019 00:00
‘Mümin dünyaya ibret gözüyle bakar’
‘Mümin dünyaya ibret gözüyle bakar’
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Haramdan kaçtığınız gibi dünyanın fazlalıklarından da kaçının. Leşe önem vermediğiniz gibi dünyaya da önem vermeyin. Dünyanın fazlalıklarından ve kötü davranışlarınızdan Allah'a tevbe edin ki şiddetli azaptan kurtuluşa erişebilesiniz." (Mustedrek'ul-Vesail, 12/54/13496).

İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Allah'ın peygamberleri ve seçkinleri dünyadan münezzehtir. Daha sonra salih insanlar onları takip ettiler. Dünyayı kendileri için bir leş gibi gördüler ki zaruret dışında ondan yemek hiç kimse için caiz değildir. Ondan sadece hayatta kalacakları ve ölmeyecekleri ölçüde yediler. Dünyayı yanından geçenlerin ağzını kapadığı kokmuş bir leş bildiler. Onlar dünyadan sadece yetecek miktarıyla iktifa ettiler. Ey kardeşlerim! Allah'a yemin olsun ki, dünya düşüncesini saf ve fikrini halis kılan kimse için leşten daha kokmuş ve ölüden daha iğrenç bir şeydir. Ama işi deri tabaklamak olan kimse, leşin yanından geçen veya ölüye yakın oturan kimse gibi kokuşmuşluğunu hissetmez ve kokusundan rahatsız olmaz." (el-Bihar, 73/110/109).

İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Benim gözümde dünya sadece mecbur kaldığımda yediğim bir leş gibidir." (a.g.e. 78/193/7).

İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Mümin dünyaya ibret gözüyle bakar, karnın ihtiyacı miktarınca ondan azık alır; dünya sözünü düşman ve gazap kulağıyla işitir." (Nehc'ul-Belağa, 367. hikmet; Şerh-i Nehc'ul-Belağa-i İbn-i Ebi'l-Hadid, 19/285).

İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Ondan az şey elde eden, çokça güven; çok şey elde eden ise helakı için korku ve endişe elde etmiş demektir." (Nehc'ul-Belağa, 111. hutbe; Şerh-i Nehc'ul-Belağa-i İbn-i Ebi'l-Hadid, 7/227).

İmam Ali (a.s) bazı ashabına yazdığı mektubunda öğüt vererek şöyle buyurmuştur: "Her kim Aziz ve Celil olan Allah'tan sakınırsa güç elde eder, doyar, kanar, aklı dünya ehlinden üstün olur Dünyanın haramını pis bilir, şüphelerinden sakınır. Allah'a and olsun ki, dünyanın halis helallarına, kendisine yetecek miktarı dışında teveccüh etmez. Bedenine güç veren bir parça ekmek ve çıplaklığını örtecek bir elbise; hem de bulduğu yiyeceğin en sıradanını ve elbisenin en kabasını edinir. Mecbur kaldığı şeye de güvenmez ve ümit bağlamaz." (el-Kafi, 2/136/23).

İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Dünya münafıkların yurdudur, takva sahiplerinin yurdu değildir. O halde dünyadan sadece bedenine güç verecek, seni hayatta tutacak ve ahiretin için azık olacak miktarını al." (Metalib'us-Suul, 52). (Muhammed Muhammedî Reyşehrî, Mizanu'l-Hikmet).
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--

logo

   E-posta: bilgi(@)karabukilkhaber.com
Tüm hakları Karabük İlk haber adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr