HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 21 EKİM 2024, PAZARTESİ

‘Kur’an’ın baharı Ramazan ayıdır’

Kur'an bu ayda inmiştir. Resûlullah (s.a.v.) şöyle buyurdu: "Her şeyin bir baharı vardır. Kur'an'ın da baharı Ramazan ayıdır"
26.03.2023 13:58
‘Kur’an’ın baharı Ramazan ayıdır’
‘Kur’an’ın baharı Ramazan ayıdır’

Ramazan ayının gece ve gündüzlerinin en faziletli ameli Kur'an okumaktır. Mümkün mertebe bu ayda bol bol Kur'an okuyalım; zira Kur'an bu ayda inmiştir. Hadis-i şerifte; "Her şeyin bir baharı vardır. Kur'an'ın da baharı Ramazan ayıdır" buyrulmaktadır. Diğer aylarda her ay bir Kur'an hatmi müstehaptır. Bazı rivayetlerde ise en az altı günde bir hatim rivayet edilmiştir. Fakat Ramazan ayında sünnet olan her üç günde bir Kur'an hatmidir. Hatta her gün bir hatim yapılırsa da iyidir. Allame Meclisi, bazı Ehl-i Beyt imamlarının (a.s.) bu ayda, kırk, hatta daha fazla hatim yaptıklarını rivayet etmiştir. Eğer insan yaptığı hatimleri Ehl-i Beyt imamlarının (a.s) mukaddes ruhlarına hediye ederse daha fazla sevap alır. Bazı rivayetlerden bu hatimleri onlara hediye eden kimsenin kıyamet gününde onlarla birlikte olacağı anlaşılıyor. Yine bu ayda çok dua etmek, namaz kılmak, Allah'tan mağfiret dilemek ve bol, bol "La ilahe illallah" zikrini söylemek sünnettir. İmam Zeynül-Abidin'in (a.s.) Ramazan ayı girdiğinde dua, zikir, istiğfar ve tekbirden başka bir şey konuşmadığı, rivayet edilmiştir.

Ramazanda yapılması müstehap olan ameller şunlardır:

İftar etmek: Şiddetli halsizlik ve iftar için kendisini bekleyen birileri olmadığı takdirde akşam namazının ardından sonra iftar etmek müstehaptır.

1- Haram ve şüpheli olmayan helal şeylerle özellikle helal hurmayla iftar etmek; insanın kıldığı namazın sevabını dört yüz kat artırır. Ruteb (bir hurma çeşidi) helva, nöbet şekeri, sıcak su gibi şeylerle de iftar etmek iyidir.

2- iftar ederken rivayet edilen iftar dualarını okumak mesela şu duayı: "Allahumme leke sumtu ve ela nzkike eftertu ve eleyke tevekkeltu."

Bu duayı, iftar vakti okuyan kimseye Allah o gün oruç tutanların sevabını bahşeder. Bazı rivayetlerde Hz. Emirül Mümininin (a.s) iftar etmek istediği vakit şu duayı okuduğu nakledilmiştir: "Bismillah, Allahumme leke sunma ve ela rızkike efterna, fetekebbel mirma, inneke entes-semîulelîm."

3- İlk aldığı lokmada, "Bismillahirrahmanirrahim, ya vasiel-meğfireti iğfir"  derse, Allah-u Teâlâ'nın mağfiretine mazhar olur. Hadis-i şerifte şöyle geçer "Allah-u Teâlâ Ramazan ayının her gününün son saatinde bir milyon insanı (azaptan) azad eder. Allah-u Teâlâ'dan dile ki seni de onlardan saysın."

4- İftar vakti Kadir suresini okumak.

5- İftar vakti sadaka vermek ve oruçlu mü'minlere iftar vermek, hatta birkaç hurma veya bir içim suyla bile olsa (gücü yetmeyenler için).

Resul-i Ekrem'den (s.a.a) şöyle rivayet edilmiştir: "Kim bir oruçlu (mü'mine) iftar verirse onun (oruç) sevabının aynısını iftar veren de alır. Elbette oruç tutanın sevabından bir şey eksilmeksizin. Yine o yemeğin gücüyle yaptığı her amelin sevabının aynısı iftar veren için de yazılır."

İmam Sadıktan (a.s) şöyle rivayet edilmiştir: "Bir mü'min Ramazan ayında bir mü'mine bir lokma yemekle (dahi iftar) verirse Allah onun için otuz mü'min köleyi azad etmenin sevabını yazar ve Allah katında bir duası kabul olur."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--

logo

   E-posta: bilgi(@)karabukilkhaber.com
Tüm hakları Karabük İlk haber adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr