HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 21 EKİM 2024, PAZARTESİ

‘Zekât vermeyenin namazı olmaz’

İmam Rıza (a.s) şöyle buyurmuştur: "Allah, üç şeyi başka bir şeyle ilişkisi olan üç şeyle birlikte emretmiştir: Namaz ve zekâtı (birlikte) emretmiştir. Her kim namaz kılar ve zekât vermezse namazı kabul olmaz"
28.04.2020 00:00
‘Zekât vermeyenin namazı olmaz’
‘Zekât vermeyenin namazı olmaz’
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Zekât, İslam'ın köprüsüdür. Zekâtı veren insan köprüden geçer. Her kim de zekâtı vermezse köprüden geçmesine engel olunur. Zekât Allah'ın gazabını söndürür." (Emali'et-Tusi, 522/1157).
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Zikri aziz olan Allah bu ümmette zekâttan başka bir şeyi daha şiddetli farz kılmamıştır. Ümmetin geneli sadece bu hususta helak olur." (a.g.e., s.693/1474).
İmam Rıza (a.s) şöyle buyurmuştur: "Allah, üç şeyi başka bir şeyle ilişkisi olan üç şeyle birlikte emretmiştir: Namaz ve zekâtı (birlikte) emretmiştir. Her kim namaz kılar ve zekât vermezse namazı kabul olmaz." (el-Bihar, 96/12/17).
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Her kim zekât vermezse namazı faydasızdır. Haramdan kaçınması olmayan kimsenin de zekâtı makbul olmaz." (Mişkat'ul-Envar, 46).
İmam Rıza (a.s) şöyle buyurmuştur: "Zekât fakirlerin yiyeceğini temin etmek ve zenginlerin malını korumak için takdir edilmiştir. Çünkü Allah sıhhatli olanları hasta ve aciz insanların işini halletmekle mükellef kılmıştır. Nitekim Allah Teâlâ şöyle buyurmuştur: 'Şüphesiz sizler mallarınız ve nefislerinizle imtihan edilirsiniz.' Mallarla imtihan zekât ödemektir, canlarla imtihan ise nefisleri sabra zorlamaktır.
Ayrıca zekât ödemekle Allah'ın nimetlerine şükredilmiş olur, malın artışı ümit edilir, zayıf insanlar merhamete uğrar, fakirlere merhamet edilmiş olur. Zenginler ise yardımlaşmaya, fakirleri güçlendirmeye ve dini işlerine yardımcı olmaya teşvik edilir. Zekât zenginlere bir öğüt ve fakirler vasıtasıyla ahiret fakirlerini anlamaya bir ibrettir." (el-Fakih, 2/8/1580).
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Allah, zenginlerin mallarında fakirlerin ihtiyacını temin edecek miktarda bir hak farz kılmıştır. Eğer Allah kendilerine takdir ettiği miktarın yetmeyeceğini bilseydi, onlara daha fazla hak farz kılardı. O halde fakirlerin yoksulluğu bu farzın (zekâtın) az oluşu sebebiyle değil, zenginlerin haklarını vermemesi sebebiyledir." (İlel'uş-Şerayi, 369/2, bak. Vesail'uş-Şia, 6/3/2, 3).
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Allah, tüm insanları yarattı ve onların küçüklerini, büyüklerini, zenginlerini ve fakirlerini bilmektedir. O bin insandan yirmi beş kişiyi fakir kılmıştır. Dolayısıyla onların zekâtının, bunların hayatını temin etmeyeceğini bilseydi, onların zekâtını arttırırdı. Zira Allah hepsinin yaratıcısıdır ve onları kendilerinden daha iyi bilmektedir." (İlel'uş-Şerayi', 369/1). (Muhammed Muhammedî Reyşehrî, Mizanu'l-Hikmet).
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--

logo

   E-posta: bilgi(@)karabukilkhaber.com
Tüm hakları Karabük İlk haber adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr