HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 21 EKİM 2024, PAZARTESİ

‘Senin emrinle oruç tuttuk’

İmam Zeyn'ul-Âbidin (a.s), Ramazan ayına veda duasında şöyle buyurmuştur: "Bu ay vesilesiyle bizleri diğer ümmetlere tercih ettin ve faziletine diğer dinlerin takipçilerini değil bizleri seçtin. Böylece Senin emrinle Ramazan günlerinde oruç tuttuk ve Senin yardımınla gecelerini ibadetle geçirdik"
03.05.2020 00:00
‘Senin emrinle oruç tuttuk’
‘Senin emrinle oruç tuttuk’
Kur'an'da şöyle buyurulur: "Ey iman edenler! Oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, takva sahibi olasınız diye, size de farz kılındı." (Bakara, 183).

İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Allah, bizden önceki ümmetlerden hiçbirine Ramazan ayı orucunu farz kılmamıştır."

Bunun üzerine İmam'a (a.s), "Ey İman edenler oruç sizden öncekilere farz kılındığı gibi…" ayeti soruldu.

İmam (a.s) şöyle buyurdu: "Allah, Ramazan ayı orucunu sadece peygamberlere farz kılmıştı, ümmetlere değil. Ama onun vesilesiyle bu ümmete üstünlük verdi ve Ramazan ayı orucunu Resûlullah'a (s.a.a) ve ümmetine farz kıldı." (el-Fakih, 2/99/1844).

İmam Zeyn'ul-Âbidin (a.s), Ramazan ayına veda duasında şöyle buyurmuştur: "Bu ay vesilesiyle bizleri diğer ümmetlere tercih ettin ve faziletine diğer dinlerin takipçilerini değil bizleri seçtin. Böylece Senin emrinle Ramazan günlerinde oruç tuttuk ve Senin yardımınla gecelerini ibadetle geçirdik." (Sahifet'us Seccadiye, 175, 45. Dua).

İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Allah Teâlâ şöyle buyurmuştur: "Oruç Benim içindir ve sevabını Ben vereceğim." (el-Kafi, 4/63/6).

Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Allah Teâlâ şöyle buyurmuştur: Âdemoğlunun oruç dışında yaptığı her iş onun içindir ama oruç Benim içindir ve sevabını Ben vereceğim." (el-Hisal, 45/42).

İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Oruç tutmanın sebebi şudur ki; oruç sebebiyle zengin ve fakir eşit olurlar. Zira zengin açlığın sıkıntısını bilmez ki fakire merhamet etsin. Zengin insan bir şey istediğinde onu temin edebilme gücüne sahiptir. Bu yüzden Allah istedi ki yaratıkları arasında eşitlik olsun ve açlık zorluğunu ve sıkıntısını zengin de tatsın ki zayıflara acısın ve aç kimseye merhamet etsin." (Bihar, 96/371/53).

İmam Rıza (a.s), orucun farz kılınışı hakkında şöyle buyurmuştur: "Ta ki insanlar açlığın ve susuzluğun sıkıntısını tatsın ve ahiretteki muhtaçlıklarını anlasınlar. Oruç tutan kimse kendisine çatan açlık ve susuzluk sebebiyle huşû içinde, zelil, mütevazı, ecirli, Allah'ın rıza ve sevabını taleb eden, arif ve sabırlı olsun ve böylece sevaba hak kazansın. Ayrıca oruç şehvetlerden sakınmaya sebep olur. Hakeza oruç dünyada onlara öğüt versin, onları tekliflerini yapmada ram ve tecrübeli kılsın ve ecre ulaşmada onlara kılavuzluk etsin, yoksulların ve fakirlerin dünyadan çektiği açlık ve sıkıntının zorluk miktarını anlasın ve neticede Allah'ın, varlıklarına farz kıldığı hakları kendilerine ödesin." (İlel'uş Şerayi, 270).

Fatımat'üz-Zehra (a.s) şöyle buyurmuştur: "Allah, orucu ihlası güçlendirmek için farz kılmıştır." (Bihar, 96/368/47).

İmam Bakır (a.s) şöyle buyurmuştur: "Oruç ve hac kalplerin teskinidir (huzurudur)" (Emali et-Tusi, 296/582).

Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Oruç tutunuz. Zira oruç damarları keser (şehveti azaltır) ve nimet sarhoşluğunu giderir." (Kenz'ul Ummal, 23610).

Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Oruç bağırsağı inceltir, eti döker ve cehennemin yakıcı sıcaklığını uzaklaştırır." (a.g.e, 23620).

İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Allah, orucu kullarının ihlasını denemek için farz kılmıştır." (Nehc'ul Belağa, 252. Hikmet).

İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Allah, mü'min kullarını namazlar, zekatlar, farz günlerde (Ramazanda) oruç tutmadaki ciddiyetleri vesilesiyle organlarının teskini, gözlerinin huşûu, canlarının tevazuu ve kalplerinin huzûu için korumaktadır." (a.g.e, 192.hutbe). (Muhammed Muhammedî Reyşehrî, Mizanu'l-Hikmet). 

 
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--

logo

   E-posta: bilgi(@)karabukilkhaber.com
Tüm hakları Karabük İlk haber adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr