HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 21 EKİM 2024, PAZARTESİ

İmamlar, ilmin mirasçılarıdır

"Ömer b. Abdülaziz, hadislerin korunması için bir karar alırken, İmam Bâkır (a.s.) ezberindeki binlerce hadisi talebelerine aktarmış ve yaşayan hadis külliyatları çoktan oluşturmuştu bile"
31.03.2023 15:01
İmamlar, ilmin mirasçılarıdır
İmamlar, ilmin mirasçılarıdır
Ehl-i Beyt'e olan yaklaşımı ile diğer Emevi halifelerinden ayrılan Ömer b. Abdülaziz, hadis yazımını teşvik etmiştir.

"Peygamberin (s.a.v.) hadislerini toplayıp yazınız. Çünkü, muhaddisler ölünce ilim ışığının söneceğinden kaygılanıyorum." Bu halifeye kadar hadis yazımının nasıl engellendiğini, Sünnet'in ümmetin hayatından nasıl çıkarıldığını daha önce anlattık. Buna bir de saray âlimlerine ve ulemaya para karşılığında yazdırılan uydurma hadisleri ve Ehl-i Beyt'in faziletleri ile ilgili hadislerin tamamen yok edilmesini de eklersek, halife Ömer b. Abdülaziz döneminde hadis yazımını desteklemek ne derece etkili olacaktır, siz karar verin.

Burada İmam Bâkır'ın (a.s.) ilmî mirasının ve onun yetiştirdiği kadronun önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Çünkü, Ömer b. Abdülaziz, hadislerin korunması için böyle bir karar alırken, İmam Bâkır (a.s.) ezberindeki binlerce hadisi talebelerine aktarmış ve yaşayan hadis külliyatları oluşturmuştu bile. Bu konuda detaylı bilgiyi "İmam'ın İlmî Mirası" bölümünde vereceğiz. Ancak, Muhammed b. Müslim örneğini burada aktaralım:

Öğrencilerinden Muhammed b. Müslim İmam Bâkır (a.s.) hakkında şunları söylemişti: "Aklıma gelen her şeyi, İmam Bâkır'a (a.s.) soruyor, cevabını alıyordum. Öyle ki, beşinci imamdan otuz bin, İmam Câfer'den on altı bin hadis ezberledim."

Ömer b. Abdülaziz, halife olur olmaz Medine Valisi'ne bir mektup yazarak İmam Ali'nin (a.s.) evlatlarına on bin dinar dağıtılmasını emretti.

Vali ona şu mektubu gönderdi:

"Ali'nin Kureyş'in çeşitli kabilelerine mensup çocukları vardır. Hangi çocuklarına bu parayı dağıtayım?"

Ömer b. Abdülaziz şu cevabı yazdı: "Sana bu mektubum ulaştığında Ali'nin Fâtıma'dan olan çocuklarına on bin dinar dağıt. Uzunca bir zamandır onların hakkı verilmiyordu."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--

logo

   E-posta: bilgi(@)karabukilkhaber.com
Tüm hakları Karabük İlk haber adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr