HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 21 EKİM 2024, PAZARTESİ

‘Sadakayı çok gizli ver’

Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Sadakayı çok gizli ver. Zira gizli sadaka vermek Aziz ve Celil olan Allah'ın gazap ateşini söndürür"
23.05.2020 00:00
‘Sadakayı çok gizli ver’
‘Sadakayı çok gizli ver’
İmam Hüseyin (a.s) şöyle buyurmuştur: "Allah Resûlü'nün (s.a.a) şöyle buyurduğunu işittim: (Sadaka verirken) Önce ailenden başla. Annen, baban, kız kardeşin, erkek kardeşin; ardından sonraki mertebede yer alan kimselerden." (Bihar, 96/147/24).

Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Akraba muhtaç oldukça başka birine sadaka vermemek gerekir." (a.g.e, 96/147/24).

Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "En üstün sadaka kız kardeşine veya kızına verdiğin sadakadır. Bu sadaka kendi eline geri döner ve onu senden başka kimse almaz." (Bihar, 96/181/27).

Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Akrabanın akrabaya sadaka vermesi hem sadakadır ve hem de sıla-i rahim." (Cami'us Sağir, 2/94/4994).

Kur'an'da şöyle buyurulur: "Sadakaları açıkça verirseniz o ne güzel! Eğer onları yoksullara gizlice verirseniz sizin için daha iyidir. Allah onları kötülüklerinizden bir kısmına karşı tutar. Allah işlediklerinizden haberdardır." (Bakara, 271).

Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Gizli sadaka Rabbin gazap ateşini söndürür." (Mekarim'ul Ahlak, 1/296/925).

İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Seni övsünler diye insanların gözü önünde sadaka verme. Zira eğer böyle yaparsan şüphesiz sevabını almış olursun. Ama eğer sağ elinle sadaka verirsen sol elin bundan haberdar olmazsa; kendisi için gizli sadaka verdiğin kimse onun sevabını sana açıktan verir." (Bihar, 78/284/1).

Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Sadakayı çok gizli ver. Zira gizli sadaka vermek Aziz ve Celil olan Allah'ın gazap ateşini söndürür." (a.g.e. 96/176/4).

İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Gizli sadaka en üstün iyiliklerden biridir." (Gurer'ul Hikem, 1518).

Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Allah'ın Arş'ının gölgesinden başka hiçbir gölgenin olmadığı gün yedi kişi o gölgede yer alır. (Onlardan birisi de) sağ eliyle verdiği sadakayı sol elinden gizleyen kimsedir." (Bihar, 96/177/5).

İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Tevessül edenlerin sarıldığı en iyi vesile Allah'a imandır ve gizli sadaka vermektir. Zira gizli sadaka günahı yok eder ve Rabbin gazap ateşini söndürür." (Emali et-Tusi, 216/380).

İmam Zeyn'ül Abidin (a.s) şöyle buyurmuştur: "Sadakanın hakkı; Aziz ve Celil olan Rabbin nezdinde onun stokun olduğunu bilmen ve şahit tutmaya bile ihtiyaç duyulmayan bir emanetin olduğunun bilincinde olmandır. Bunun yanında; gizlice emanet ettiğin şeye güvenin, aşikâr emanet ettiğin şeye güvenmekten daha çok olması gerektiğini, dünyada sadakanın belaları ve hastalıkları senden def ettiğini, ahirette ise cehennem ateşini senden uzaklaştırdığını bilmendir." (Bihar, 74/4/1).

İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Allah'a yemin olsun ki, gizli sadaka açıkça verilen sadakadan daha üstündür ve Allah'a yemin olsun ki, gizli ibadet aşikâr olan ibadetten daha üstündür." (el-Kafi, 4/8/2). (Muhammed Muhammedî Reyşehrî, Mizanu'l-Hikmet). 
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--

logo

   E-posta: bilgi(@)karabukilkhaber.com
Tüm hakları Karabük İlk haber adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr