HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 21 EKİM 2024, PAZARTESİ

‘Göçüp giden kafile gibidir’

Resûlullah (s.a.a), kendisine "İnsan dünyada nasıldır?" diye sorulunca şöyle buyurmuştur: "Göçüp giden kafile gibidir." Kendisine, "İçinde ne kadar kalırlar?" diye sorulunca da, "Kervandan geride kalan kimse miktarınca" diye buyurdu
27.05.2019 00:00
‘Göçüp giden kafile gibidir’
‘Göçüp giden kafile gibidir’
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Şüphesiz dünya ehli bir konakta konaklayan, aniden kafile önderinin göç emrini verdiği ve herkesin göçtüğü bir kervan misalidir." (el-Bihar, 78/13/71).
 
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Dünya ehli uyku halinde götürülen kervan misalidir." (Nehc'ul-Belağa, 64. Hikmet).
 
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Şüphesiz sizlerin ve dünyanın misali bir yolda giden ve adeta o yolu kat etmiş olan, bir işarete varmak isteyen ve adeta ona ulaşmış olan yolcular misalidir." (a.g.e. 99. Hutbe).
 
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Şüphesiz dünya az bir dinlenme yeridir. Kalınacak yer değildir. Sizler dünyada, bir konakta konaklayan, kısa bir süre dinlenen, sonra göçen ve gece gündüz yol alan bir kervan gibisiniz. Onlar (kervan ehli) dünyaya hafif yüklerle girdiler ama ağır yüklerle çıktılar. Uzaklaştıkları konakta bir daha konaklamazlar ve terk ettikleri yere bir daha geri dönmezler." (el-Bihar 78/18/76).
 
Resûlullah (s.a.a), kendisine "İnsan dünyada nasıldır?" diye sorulunca şöyle buyurmuştur: "Göçüp giden kafile gibidir."
 
Kendisine, "İçinde ne kadar kalırlar?" diye sorulunca da, "Kervandan geride kalan kimse miktarınca" diye buyurdu.
 
Kendisine, "Dünya ve ahiret arasındaki mesafe ne kadardır?" diye sorulunca da şöyle buyurdu: "Göz açıp kapayıncaya kadar. Nitekim Aziz ve Celil olan Allah şöyle buyurmuştur: Onlar, kendilerine söz verileni gördükleri gün dünyada sadece gündüzün bir müddeti eğlendiklerini sanırlar." (a.g.e. 73/122/110).
 
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Şüphesiz dünyalık sahibinin misali suda yürüyen kimse misalidir. Acaba suda yürüdüğü halde ayaklarının ıslanmaması mümkün müdür?"
 
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Sakın dünya ehlinin dünyaya yöneldiğini ve hırsla dünyaya kapıldığını görüp aldanmayasın. Zira onlar birbirine hırlayan, güçlülerin güçsüzleri yediği büyüklerin küçükleri mağlup ettiği vahşi yırtıcılar ve havlayan köpekler gibidirler. Onların bir kısmı esir, bir kısmı başıboş bırakılmış hayvanlar gibidirler. Akıllarını kaybetmiş, bilmedikleri yola saplanmışlardır." (el-Bihar, 73/123/111).
 
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Yedikleri için rüsva oldukları bir leşe yöneldiler ve o leşe olan sevgi üzere birbiri ile anlaştılar." (Nehc'ul-Belağa, 109. Hutbe).
 
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Öncekiler sonrakileri güderler; sonrakiler de öncekilere uyarlar. Aşağılık dünyayı elde etmek için savaşırlar, kokmuş leşe saldırıp dalaşırlar." (a.g.e., 151. Hutbe). (Muhammed Muhammedî Reyşehrî, Mizanu'l-Hikmet).
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--

logo

   E-posta: bilgi(@)karabukilkhaber.com
Tüm hakları Karabük İlk haber adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr