HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 21 EKİM 2024, PAZARTESİ

‘Dünya mümine güzel bir binektir’

Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Dünyaya sövmeyin, şüphesiz dünya mümin için güzel bir binektir. Zira onunla hayra ulaşılır ve kötülükten kurtulunur. Kul, 'Allah dünyaya lanet etsin' deyince dünya şöyle der: Allah ikimizden, Rabbine en çok isyan edene lanet etsin"
24.05.2019 00:00
‘Dünya mümine güzel bir binektir’
‘Dünya mümine güzel bir binektir’
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Eğer birisi, 'Allah dünyaya lanet etsin' derse dünya da ona şöyle der: Allah ikimizden Rabbine en çok isyan edeni çirkinleştirsin." (el-Bihar, 77/1717/7).

Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Dünyaya sövmeyin, şüphesiz dünya mümin için güzel bir binektir. Zira onunla hayra ulaşılır ve kötülükten kurtulunur. Kul, 'Allah dünyaya lanet etsin' deyince dünya şöyle der: Allah ikimizden, Rabbine en çok isyan edene lanet etsin." (a.g.e., s.178/10).

İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Ey dünyayı kötüleyen, aldatıcılığına kanan, boş şeylerine kapılan k! Dünyaya aldandıktan sonra mı onu kötülüyorsun?! Sen mi dünyayı suçluyorsun, yoksa o mu seni suçluyor?! O seni ne zaman azıttı, aldattı! Dünya, ona doğru davranana doğruluk yurdu, ondan bir şey anlayana afiyet yurdu, ondan azık toplayana zenginlik yurdudur." (Nehc'ul-Belağa, 131. hikmet; Şerh-i Nehc'ul-Belağa-i İbn-i Ebi'l-Hadid, 18/325).

İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Ey dünyayı kınayan kimse! Sen mi ona karşı suçlusun, yoksa o mu sana karşı suçlu!" Orada hazır bulunanlardan biri, "Ey Müminlerin Emiri! Ben ona karşı suçluyum" deyince İmam (a.s) şöyle buyurdu: "O halde neden dünyayı kınıyorsun? Dünya kendisine doğru olan kimseye doğruluk yurdudur. Eğer dünyayı acılıkları sebebiyle kınıyorsan, tatlılıkları sebebiyle de öv. Aksi takdirde onu terk et; ne öv ve ne de kına." (Metalib'us-Suul, 51).

İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Ne olmuş da bir grup dünyayı kınıyor ve ona sırt çeviriyor. Dünya şüphesiz kendisine doğru olana doğruluk yurdudur. Ey Cabir! Dünya ayrılacağını ilan ettiği halde dünyayı kınayan kimdir? Bir topluluk yarınki pişmanlıkla onu kınar (bir grubu ise över). Oysa dünya hepsine de hizmet etmiştir." (Nehc'us-Saade, 1/352).

İmam Hadi (a.s) şöyle buyurmuştur: "Dünya bir pazardır. Bir grup onda kazanır ve diğer bir grup ise onda zarar eder." (el-Bihar, 78/366/1).

İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Dünya ancak kör (kalpli) olanların görme sınırının son noktasıdır, dünyanın ötesinde ne olduğunu görmez. İnsan basiretiyle dünyayı deler geçer ve (esas) yurdun dünyanın ötesinde olduğunu bilir. Bu yüzden basiretli kimse dünyadan yüz çevirir, kör ise ona yönelir. Basiretli kimse ondan azık toplar, kör ise onun için azık biriktirir." (Nehc'ul-Belağa, 133. hutbe; Şerh-i Nehc'ul-Belağa-i İbn-i Ebi'l-Hadid, 8/275).

İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Dünya ibretle bakanı basiret sahibi yapar, hasretle bakanı ise kör eder." (Nehc'ul-Belağa, 82. hutbe; Şerh-i Nehc'ul-Belağa-i İbn-i Ebi'l-Hadid, 6/238). (Muhammed Muhammedî Reyşehrî, Mizanu'l-Hikmet).
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--

logo

   E-posta: bilgi(@)karabukilkhaber.com
Tüm hakları Karabük İlk haber adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr