Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Her kim yumuşak huyluluktan mahrum olursa tüm hayırlardan mahrum olmuştur." (Tuhef'ul-Ukul, 49).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Şüphesiz hayır tümüyle üç haslette toplanmıştır: Bakmak, susmak ve konuşmak. İçinde ibret alma olmayan her bakış hatadır. İçinde düşünce olmayan her sükût gaflettir. İçinde zikir olmayan her konuşma ise kuru gürültüdür. Bakışı ibret, susması düşünce ve sözü zikir olan, hatasına ağlayan ve insanların şerrinden güvende olduğu kimseye ne mutlu!" (Emali'el-Saduk, 32/2).
İmam Zeyn'ul-Abidin (a.s) şöyle buyurmuştur: "Ben hayrın tümüyle insanların elinde olan şeylere tamahın kesilmesinde toplandığını gördüm." (el-Bihar, 73/171/10).
İmam Bâkır (a.s) şöyle buyurmuştur: "Allah-u Teâlâ Âdem'e (a.s) şöyle vahyetti: Ey Adem! Şüphesiz Ben senin için hayrı tümüyle dört kelimede topladım. Onlardan biri Benim içindir. Biri senin içindir. Biri Benimle senin arandaki şeydedir. Birisi de seninle insanlar arasındaki şeylerdedir. Benim için olan şey, Bana ibadet etmen ve Bana bir şeyi şirk koşmamandır. Senin için olan şey, seni en muhtaç olduğun şeyle mükâfatlandırmamdır. Seninle Benim aramda olan ise senin dua ve Benim de icabet etmemdir. Seninle insanlar arasında olan ise kendin için beğendiğin şeyi insanlar için de beğenmendir." (a.g.e. 75/26/8).
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Hayır tümüyle önündedir ve şer de tümüyle önündedir. Hayır ve şerri sadece ahiretten sonra göreceksin. Zira Aziz ve Celil olan Allah şüphesiz hayrı tümüyle cennette ve şerri ise tümüyle ateşte karar kılmıştır." (a.g.e. 306).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Üç şey hayırların toplamıdır: Nimet ihsanında bulunmak, ahitlere bağlı kalmak ve sıla-i rahimde bulunmak." (Gurer'ul-Hikem, 4675).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Hayrın tümü baki kalacak şeyler için amel etmek ve fani olan şeyleri küçümsemekte toplanmıştır." (a.g.e. 4735).
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Kötülük tümüyle bir evde toplanmış, anahtarı da dünya sevgisi karar kılınmıştır. Hayır ise tümüyle bir evde toplanmış ve anahtarı ise dünyadan yüz çevirmek (zühd) karar kılınmıştır." (Mişkat'ul-Envar, 264).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Hayır tümüyle nefsinin ölçüsünü ve değerini bilen kimsededir." (Tenbih'ul-Havatir, 2/115).
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Hayrın tümü Allah'tan haşyet (korku) içinde olmakta toplanmıştır." (a.g.e. s. 122). (Muhammed Muhammedî Reyşehrî, Mizanu'l-Hikmet).