Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "En büyük yalnızlık kötü arkadaş sahibi olmaktır." (Bihar, 74/167/32).
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Yalnızlık kötü arkadaştan daha iyidir." (a.g.e., s.199/37).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Kötü insanla arkadaşlıktan kaçın. Zira o, arkadaşını helak eder ve dostunu yokluğa sürükler." (Gurer'ul Hikem, 2599).
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Üç defa kızdırdığın halde, kardeşlerinden, senin hakkında kötü bir laf etmeyen kimseyi dost edin." (Emali es-Saduk, 532/7).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Doğruluk ve salah daha çok akıl ve yürek sahipleriyle arkadaşlıktadır." (Gurer'ul Hikem, 3129).
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Şu üç şeyde imtihan etmediğin kimseyi dost sayma: Onu kızdırıp, bu kızgınlığın onu haktan bâtıla itip itmediği konusunda, dirhem ve dinar hususunda ve onunla yolculuk etmekte." (Emali et-Tusi, 646/1339).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Hikmet sahipleriyle arkadaş ol, hilm sahibi (yumuşak huylu) kimselerle dostluk et ve dünyadan yüz çevir ki sığınak olan cennette yer alasın." (Gurer'ul Hikem, 5838).
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Eğer kardeşinin seninle dostlukta sâdık olup olmadığını bilmek istiyorsan onu kızdır. Eğer kızgınlık esnasında dostluğunda baki kalırsa o senin kardeşindir. Aksi takdirde değildir." (Tuhef'ul Ukul, 357).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Akıl sahipleriyle dost ol, bilgin kimselerle otur ve nefsanî isteklerine galip gel ki en yüce âlemin sakinleriyle arkadaş olasın." (Gurer'ul Hikem, 5837).
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Kendisiyle süsleneceğin kimseyle arkadaş ol. Seninle süslenen kimseyle arkadaşlık etme." (Bihar, 76/267/9).
İmam Hasan (a.s), vefatıyla sonuçlanan hastalığı esnasında Cünade'ye şöyle buyurmuştur: "Sen sadece süslenmene sebep olacak kimseyle arkadaşlık et. Ona hizmet ettiğinde seni korusun. Ondan yardım dilediğinde sana yardım etsin. Bir söz söylediğinde sözüne inansın, saldırıya geçtiğinde seni güçlendirsin, ihsan ettiğinde sana bu yolda yardım etsin, senden bir ayıp görünce onu örtsün, senden iyi bir iş görünce onu göz önünde bulundursun, kendisinden bir şey istediğinde sana versin, bir istekte bulunmadan önce davransın ve kendisine bir musibet ulaştığında sen rahatsız olasın." (Bihar, 44/139/6).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Arkadaşını çoğaltmak isteyen kimse nasıl olur da, faziletlerinden ganimet elde ettiği ilimlerin kendisini hidayete erdirdiği ve arkadaşlıklarının kendisini süslediği akıllı ve takvalı alimlerle arkadaşlık etmez, şaşarım." (Gurer'ul Hikem, 6277).
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "İnsanların en mutlusu büyük insanlara karışan kimsedir." (Bihar, 74/185/2).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Seni baki yurda çağıran ve onun için amel etmen hususunda sana yardımcı olan kimse şefkatli dostundur." (Gurer'ul Hikem, 8775).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "İyilerle arkadaş ol ki onlardan olasın. Kötülerle arkadaşlıktan sakın ki onların topluluğundan ayrılasın." (Nehc'ul Belağa, 31. Mektup). (Muhammed Muhammedî Reyşehrî, Mizanu'l-Hikmet).