Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Ali'nin düşmanının dostu Ali'nin düşmanıdır." (Bihar, 77/174/9).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Dostların da üç kimsedir, düşmanların da… Dostlarına gelince... Dostların senin dostun, dostunun dostu ve düşmanının düşmanıdır. Düşmanlarına gelince... Onlar da senin düşmanın, dostunun düşmanı ve düşmanının dostudur." (Nehc'ul Belağa, 395. Hikmet).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Dostunun düşmanını dost edinme! Neticede dostuna düşmanlık etmiş olursun." (Bihar, 77/209/1).
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Her insanın dostu aklıdır, düşmanı da cahilliği…" (a.g.e., s.174/9).
İmam Kâzım (a.s) şöyle buyurmuştur: "Kendinle kardeşlerinin arasındaki hürmeti yok etme! Ve ondan bir şeyi baki bırak. Zira hürmet yok olunca utanma da yok olmaktadır." (Tuhef'ul Ukul, 409).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "İnsan kardeşini rahatsız edince (veya utandırınca) onu kaybeder." (Bihar, 74/165/28).
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Kardeşinin dostluğunun senin için halis olmasını istiyorsan onunla asla şakalaşma, onunla çekişme, ona karşı üstünlük taslama ve ona karşı düşmanlık etme!" (a.g.e., 78/291/2).
İmam Hâdi (a.s) şöyle buyurmuştur: "Çekişmek eski dostluğu ve sağlam düğümü bozar. Çekişmede var olan en küçük şey, herkesin diğerine galip gelmesini istemesidir ve bu üstün gelme arzusu dostluk bağının kopmasına sebep olan asıl etkendir." (A'lam'ud Din, 311).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Her kim laf taşıyan kimseyi dinlerse dostunu kaybetmiş olur." (Bihar, 73/160/7).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Dostun kıskanması dostluğun sağlam olmamasındandır." (Nehc'ul Belağa, 218. Hikmet).
İmam Ali (a.s), oğlu Muhammed bin Hanefiye'ye yaptığı bir tavsiyesinde şöyle buyurmuştur: "Kendini beğenmişlikten, kötü ahlaktan ve sabır azlığından sakın. Zira bu üç haslete rağmen senin için bir dostluk baki kalmaz ve insanlar sürekli senden uzaklaşır." (el-Hisal, 147/178).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Sakın kötü zan sana galip gelmesin! Çünkü senin için hiç kimseyle dostluk etmene yer bırakmaz." (Bihar, 77/207/1).
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Dostlar hakkında ince görüşlü olmak ve iyice araştırmak ayrılığa sebep olur. Eleştirmek ise düşmanlığa sebep olur." (a.g.e., 78/229/1).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Her kim dostu hakkında kınayıcı olursa dostluk bağını koparmış olur." (Gurer'ul Hikem, 8582).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Her kim kardeşleriyle münakaşa ederse dostları azalır. Her kim onu kendisine tercih etmedikçe dostundan hoşnut olmaz ve sürekli ona kızgın olur." (Gurer'ul Hikem, 8772, 8976). (Muhammed Muhammedî reyşehrî, M,zanu'l-Hikmet).