İmam Sadık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Zaman zulüm zamanı, insanlar hıyanet ve vefasızlık ehli olduğu zaman herkese itimat etmek acizliktendir." (Bihar, 78/239/2).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "İmtihan etmeden önce herkese güvenmek acizliktir." (a.g.e., 103/86/21).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Samimi dostuna tüm sevgini bağışla, ama ona tümüyle güvenme. Ona kendinden yardımda bulun, ama tüm sırlarını ona söyleme" (Gurer'ul Hikem, 2463).
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Dost üç şeyle denenir, eğer onlarda doğru olursa temiz dosttur. Aksi takdirde iyi gün dostudur; zor günün dostu değil. Ondan bir mal istersin veya ona bir mal hususunda güvenirsin veya sıkıntıda onu kendine ortak kılarsın." (Tuhef'ul Ukul, 321).
Süleyman (a.s) şöyle buyurmuştur: "Kiminle arkadaş olduğunu görmedikçe hiç kimse hakkında hüküm vermeyin. Zira insan benzerleri ve yakınıyla tanınır. Dost ve arkadaşlarına isnat edilir." (Bihar, s.188/17).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "İnsanlar sadece imtihan ile tanınırlar. O halde eşini ve çocuklarını gıyabında, dostunu sıkıntılarda, akrabanı darlıkta ve seni sevdiğini iddia edenleri işsizliğinde imtihan et ki bu vesileyle onlar nezdindeki konumunu anlayasın." (Bihar, s.10/67).
Resûlullah'a (s.a.a), en iyi dost hakkında sorulduğunda şöyle buyurmuştur: "Allah'ı hatırladığında sana yardımcı olan ve Allah'ı unuttuğunda sana O'nu hatırlatandır." (Tuhef'ul Ukul, 35).
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Allah, bir kulun iyiliğini dilerse kendisi için iyi ve layık bir yardımcı karar kılar ki unuttuğunda kendisine hatırlatır ve eğer hatırlarsa kendisine yardımcı olur." (Bihar, 77/164/2).
İmam Zeyn'ul Abidin (a.s) şöyle buyurmuştur: "Arkadaş hakkı; kendisine lutuf ve insaf üzere davranman, sana saygı gösterdiği kadar saygı göstermen, hiçbir bağışta senden önde geçmesine izin vermemen, öne geçtiğinde bunu telafi etmen, seni sevdiği kadar sevmen, bir günah işlemek istediğinde onu alıkoyman, kendisi için rahmet ve sevgi kaynağı olman ve azap görmesine sebep olmamandır." (a.g.e., 74/7/1).
İmam Zeyn'ul Abidin (a.s) şöyle buyurmuştur: "Seninle arkadaş olan kimsenin hakkı onu aldatmaman, ona sahtekârlık etmemen, ona düzen kurmaman ve onun hakkında Allah-u Teâlâ'dan korkmandır." (Bihar, 74/8/1).
İmam Sâdık (a.s), seferden dönünce yanına gelen Mufazzal'a, "Yoldaşın kimdi?" diye sordu.
Mufazzal, "Kardeşlerimden biriydi" diye cevap verdi.
İmam (a.s), "Ona ne oldu?" diye sordu.
Mufazzal, "Medine'ye girdiğimden beri nerede olduğunu bilmiyorum" dedi.
İmam (a.s) şöyle buyurdu: "Bilmiyor musun, her kim bir mü'minle kırk adım yolculuk ederse Allah kıyamet günü onu kendisinden sorar." (Tenbih'ul Havatir, 2/21).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Her ne kadar nankör de olsa hiç kimseyle dostluğunu kesme." (Gurer'ul Hikem, 10196). (Muhammed Muhammedî Reyşehrî, Mizanu'l-Hikmet).