Cenab-ı Hak, Kur'an'da şöyle buyuruyor:
"Küfredenlere, dünya hayatı süslendirilmiştir. Onlar, (bu yüzden) iman edenlerle alay ederler; oysa takva sahipleri kıyamet günü onların üstünde olacaklardır. Allah dilediğini hesapsız şekilde rızıklandırır." (Bakara, 212).
Dünyaya aldanan insanın durumu hakkında İmam Ali'nin (a.s) bazı sözleri şöyledir:
"Dünyaya aldanan kimsenin durumu; nimeti bol, mamur bir konaktan; harap, kıtlıktan kupkuru kesilmiş bir yere göçen topluluğa benzer. Onlar için önce bulundukları yerden ayrılmak kadar kötü, ansızın öyle bir yere gitmek kadar hoş olmayan hiç bir şey yoktur." (Nehc'ul-Belağa, 31. mektup; Şerh-i Nehc'ul-Belağa-i İbn-i Ebi'l-Hadid, 16/83).
"Yok olucu az bir şeyin seni aldatmasından ve değersiz yok olucu bir şeyin seni kaydırmasından sakın." (Gurer'ul-Hikem, 2612).
"Bilin ki şüphesiz dünya aldatıcı ve hilekârdır. Her gün bir koca edinir, her gece bir aileyi öldürür ve her an bir topluluğu dağıtır." (Nehc'us-Saade, 3/174).
"Dünyanın sayısız ilginçlikleri sizi kandırmasın. Zira dünyadan yanınızda çok az bir şey götüreceksiniz." (el-Bihar, 73/118/109).
"Dünyanın aldatışından sakının. Şüphesiz dünya gençlik, güzellik ve servet gibi kandırıcı güzelliklerini insana vermekte ve sonra almaktadır. Oraya bağlananı ve kurulanı dışarı atar." (Gurer'ul-Hikem, 2562).
"Dünya kandırıcıdır ve içinde olan her şey aldanıştır. Yok olucudur ve içinde olan her şey fani olacaktır. Takva dışında hiçbir azığında hayır yoktur." (Nehc'ul-Belağa, 111. Hutbe).
"Dünyaya aldanan kimsenin himmeti her ne kadar yücelse de ahiretten az bir şeyle nasiplenen kimse gibi değildir." (Nehc'ul-Belağa, 370. Hikmet).
"Dünya imkânsız arzularla aldattığı ve yalan ümitlerle kandırdığı kimseye körlük elbisesini giydirmiş, ahiretten koparıp atmış ve helak yerlerine düşürmüştür." (Gurer'ul-Hikem, 3532).
"Önceden gönderdiğin senin malındır. Senden sonra v3arislere bıraktığın ve şu anda sahip olduğun şeyler senin aldanış vesilendir." (el-Bihar, 71/356/17).
"Dünya kandırıcı ve yok olucudur. Boş bir yurt ve eğri bir dayanaktır." (Gurer'ul-Hikem, 2053).
İmam Ali (a.s) dünyanın nitelikleri hakkında şöyle buyurmuştur: ""Dünya kandırır, zarar verir ve geçer. Allah dünyayı dostlarına sevap, düşmanlarına da ceza olarak beğenmemiştir." (Nehc'ul-Belağa, 415. Hikmet). (Muhammed Muhammedî Reyşehrî, Mizanu'l-Hikmet).