HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 01 AĞUSTOS 2024, PERŞEMBE

Zehirleniyor muyuz?

Türkiye'de endüstriyel üretimde kullanılan adına 'tarım ilacı' denilen, gerçekte ise onlarca hastalığa neden olan zehir olan pestisit kullanımı hızla artıyor. Ülkemizde 10 yıl önce satılan pestisit miktarı 37 bin ton iken şimdi 54 bin tonu aşmış durumda. Araştırmalar 1 armuda yaklaşık 18 kez, 1 elmaya 11 kez bu zehirlerden uygulandığını gösteriyor
14.05.2019 00:00
Zehirleniyor muyuz?
Zehirleniyor muyuz?
Endüstriyel tarımda mantar, böcek, yabani otlara vs. karşı kullanılan kimyasallara genel olarak pestisit adı veriliyor. Bunlara kısaca 'tarım ilacı' da deniyor, ancak Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği' bu kimyasallara ilaç denilmesinin yanlış olduğuna dikkatleri çekerek, 'tarım zehiri' denilmesini öneriyor.

Zira pestisitler iyileştirmiyor; toprağı, suyu, havayı, insanları ve hayvanları zehirliyor. Bitkilere uygulanan pestisitlerin sadece yüzde 2'si uygulandığı alanda kalıyor; geriye kalan yüzde 98'lik kısım havaya, toprağa ve suya karışıyor.

Pestisitlerin insanların sinir ve hormonal sistemine zarar verdiği biliniyor. Ayrıca araştırmalar pestisit kullanımı ile sarkomlar (bir tümör grubu), multipl miyelomlar, prostat, pankreas, akciğer gibi kanser türleri, beyin tümörleri, bilişsel ve psikomotorik fonksiyonlarda bozulmalar ve depresyon arasında bağlantı olduğunu gösteriyor.

Çocuklarda öğrenme ve dikkat eksikliği, duyusal eksiklikler veya gecikmiş gelişim, pestisite maruz kalma sonucu en sık görülen nörolojik bozukluklar arasında yer alıyor. 
 
Tarımda zehir kullanımı artıyor
 
Dünyada tarım zehiri kullanımı her geçen yıl artıyor. Helvetas'ın raporuna göre, 2015 yılında dünya genelinde kullanılan pestisit miktarı 3.5 milyon ton olarak açıklandı. Türkiye'de Tarım ve Orman Bakanlığı'nın verileri, 2009 yılında bayilere satılan bitki koruma ürünleri aktif madde miktarının 37 bin 651 ton iken, bu sayının 2017 yılında yüzde 50'ye yakın oranda artarak 54 bin 098 tona ulaştığını gösteriyor.

Yapılan araştırmalara göre endüstriyel üretimde 1 armuda yaklaşık 18 kez, 1 elmaya 11 kez, 1 şeftaliye ise 10 kez pestisit uygulanıyor; yani zehir uygulanıyor. 
 
Zehirsiz tarım mümkün
 
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği'nin Avrupa Pestisit Eylem Ağı ortaklığıyla yürüteceği, pestisitlerin zararları konusunda farkındalık oluşturmak ve Türkiye'deki pestisit kullanımını azaltmak için Zehirsiz Sofralar projesi 1 Nisan'da başladı.

Bu bağlamda Zehirsiz Sofralar Ağı'nda yer alacak kuruluşları bir araya getirecek toplantılardan ilki, 16 Mayıs'ta İzmir'de gerçekleştirilecek. Projenin en önemli hedeflerinden biri de, zehirsiz sofralar için dünyada ve Türkiye'de gösterilen çabalar ve atılan adımlar konusunda kamuoyunu bilgilendirmek...

Gösterilen çabaların ve iyi örneklerin yaygınlaştırılması amacıyla, söz konusu ağın tüm üyeleri ile birlikte, üreticiler ve tüketicilerde farkındalık yaratmak ve davranış değişiklikleri oluşturmak, PAN Europe ile paralel olarak onların yürüttüğü lobi faaliyetlerini Türkiye'de de sürdürmek üzere, pestisit kullanmadan uygulanabilecek doğa dostu alternatif tarım yöntemlerine odaklanan bir kampanya yürütülecek.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--

logo

   E-posta: bilgi(@)karabukilkhaber.com
Tüm hakları Karabük İlk haber adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr