HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 01 AĞUSTOS 2024, PERŞEMBE

Kalsiyum ihtiyacı mutlaka karşılanmalı

Yetişkinlerin alması gereken kalsiyum miktarının günlük 1200 mg olduğunu söyleyen Diyetisyen Berna Ertuğ, "Bu; 1 su bardağı süt, 2 kâse yoğurt veya 2 dilim az yağlı peynir ile sağlanabilir" dedi
22.05.2019 00:00
Kalsiyum ihtiyacı mutlaka karşılanmalı
Kalsiyum ihtiyacı mutlaka karşılanmalı
21 Mayıs Dünya Süt Günü dolayısıyla süt tüketimi hakkında tavsiyelerde bulunan Diyetisyen Berna Ertuğ, Ulusal Süt Konseyi'nin yayınladığı raporlarda Türkiye'nin süt tüketiminde diğer ülkelere göre geride kaldığını gösterdiğine işaret etti.

Ertuğ, 2018 yılında ABD'de kişi başına ortalamanın yıllık 292, AB ülkelerinde 342.5 litre süt tüketimi olurken, Türkiye'de tüketimin 146 litre olduğunu hatırlattı. Ertuğ, kalsiyum ve fosfor başta olmak üzere vitamin ve mineral yönünden zengin bir içecek olan sütün, sağlıklı bir yaşam için gerekli besin öğelerinden biri olarak kabul edildiğini kaydetti. 
 

Vitamin ve mineral kaynağı 
 

Çocukluk ve ergenlik döneminde kemik yapımı ve yoğunluğunun hızlı olduğunu söyleyen Dyt. Berna Ertuğ, dolayısıyla özellikle bu dönemde süt tüketimine ağırlık vermenin önemli olduğuna dikkat çekti. Ertuğ, "Sütün ortalama yüzde 87,3'ü su, yüzde 5'i karbonhidrat, yüzde 3,5'i yağ, yüzde 3,4'ü protein, yüzde 0,7'si de mineraldir. Süt; C vitamini ve demir dışındaki tüm vitamin ve minerallerden zengindir. Bunların başında kalsiyum, fosfor, A ve B grubu vitaminlerinden özellikle B12, riboflavin ve protein gelmektedir. Süt; kemik sağlığının yanı sıra kanser, hipertansiyon, diyabet gibi kronik hastalıklara karşı da koruyucu etki gösterir. Diş çürüklerinin oluşmasını ve osteoporozu önler, tokluk hissi sağlayarak kilo kontrolüne yardımcı olur" dedi. 
 

Bir bardak süt, iki dilim peynir 
 

Erken yaşlarda düzenli ve yeterli kalsiyum alımıyla kemik mineral yoğunluğunu artırmanın, ileri yaşlarda kemik erimesi gibi problemleri önlemeye yardımcı olacağına dikkat çeken Berna Ertuğ şöyle devam etti: 
 

"Süt ürünlerindeki kalsiyumun diğer sebze veya besinlere göre üstün olmasının sebebi, bioyararlılığının daha yüksek olmasından kaynaklanmaktadır. Yetişkinlerin alması gereken kalsiyum miktarı günlük 1200 mg'dır.

Bu; 1 su bardağı süt, 2 kase yoğurt veya 2 dilim az yağlı peynir ile sağlanabilir. Türkiye'ye Özgü Beslenme Rehberi'nde yetişkin bireylerin 2 orta boy su bardağı; çocuklar, büyüme-gelişme dönemindeki gençler, gebeler, emziren anneler ve menopoz dönemindeki kadınların ise yaklaşık 3-4 orta boy su bardağı süt ve süt ürünü tüketmesi önerilmektedir."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--

logo

   E-posta: bilgi(@)karabukilkhaber.com
Tüm hakları Karabük İlk haber adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr