HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 01 AĞUSTOS 2024, PERŞEMBE

Alzaymır’a yakalanma riski yüzde 10

Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ömer Faruk Akkaya, "En sık görülen bunama nedeni alzaymır hastalığıdır. 65 yaş üzerinde yüzde 5-10 sıklıkla izlenir. 85 yaş üzerinde ise yüzde 35 görülme sıklığına ulaşır. Toplumda herhangi bir bireyin yaşamı boyunca bu hastalığa yakalanma riski yüzde 10'dur" dedi
23.09.2019 00:00
Alzaymır’a yakalanma riski yüzde 10
Alzaymır’a yakalanma riski yüzde 10
Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ömer Faruk Akkaya, Dünya Alzheimer Günü dolayısıyla 'Alzheimer (alzaymır) ile Yaşam" toplantısı gerçekleştirdi. 

Toplantı sonunda açıklamalarda bulunan Akkaya, unutkanlığın her yaşın yakınması olabileceğini belirterek, "İnsan yaşamın erken döneminden itibaren öğrenmeye, öğrendiklerini kullanmak için hatırlamaya çalışır. Yaşamı için gerekli ve duygusal olarak kendisini etkileyen öğretileri kalıcı belleğe alır. Yaşamın sonraki yıllarında belleğinde kullanmadıkları hatıralarını, yeni bilgilere yer açmak için unutur. Bu doğal bir süreçtir. Genç yaşlarda yoğunluk, stres, dikkat ve konsantrasyon bozukluklarına bağlı olarak, bazen unutmak istemediklerini de unutabilir.

Bu istenmeyen unutkanlık, hastalıktan çok doğru öğrenme tekniklerinin kullanılmaması sonucudur. Yaşla birlikte beyin işlem hızında doğal hücre bozulmaları nedeniyle yavaşlama izlenir. Bu nedenle de unutkanlıklar genç yaşlara istinaden artma gösterir. Bunun yanında günlük hayatında, eşyalarının yerini bulamama, ocakta yemek unutma, alışveriş listesi yapmak, randevularını unutmak, adres bulma güçlüğü gibi şikayetlerle başlayan doğal unutkanlık sürecinden farklı bunama gelişebilir" diye konuştu.

En sık görülen bunama nedeni

Bunamanın ilerleyici bir hastalık olduğunun altını çizen Akkaya şunları kaydetti:

"Unutkanlık son dönemlerinde kişiyi en yakınlarını bile tanıyamaz duruma getirebilir. En sık görülen bunama nedeni alzaymır hastalığıdır. 65 yaş üzerinde yüzde 5-10 sıklıkla izlenir. 85 yaş üzerinde ise yüzde 35 görülme sıklığına ulaşır. Toplumda herhangi bir bireyin yaşamı boyunca bu hastalığa yakalanma riski yüzde 10'dur. Hastalığı iyileştirecek kesin tedavisi yoktur. Erken döneminde tanı almış tedavi başlanmış hastalarda hastalığın ilerlemesi yavaş ve yaşam kalitesi daha yüksektir. İleri yaşlarda günlük işlerini aksatan unutkanlıklarını fark edenlerin mutlaka nöroloji hekimi tarafından değerlendirilmesi, hastalığın erken tanınması ve tedavisinin başlanması gerekir."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--

logo

   E-posta: bilgi(@)karabukilkhaber.com
Tüm hakları Karabük İlk haber adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr