Yaz aylarının, en sıcak dönemlerini yaşadığımız bu günlerde migren ataklarında artış görülebiliyor. Özellikle, günün en sıcak saatlerinde (13.00-14.00 gibi) dışarıda olmak, su tüketiminin az olması, sıcak havalara bağlı gece uyku kalitesinin bozulması, ışık hassasiyeti olan hastaların parlak güneş ışınlarına maruz kalması migren ataklarını tetikleyebiliyor.
Nöroloji Uzmanı Dr. Ayça Gül Sun, migren ağrısının 4 saat sürebildiği gibi 3 gün kadar da devam edebildiğine dikkat çekerek, "Ağrı hiç bitmeyecekmiş gibi hissettirse de bitmeyen migren atağı yoktur" dedi. Dr. Ayça Gül Sun, migren ataklarından kurtulmanın 10 yolunu anlattı, önemli uyarılarda bulundu.
1. Migren günlüğü tutun: Uyku düzeni bozukluğu, aç kalmak, bazı gıdaları tüketmek, hava değişimleri ve adet dönemleri migrenin bilinen tetikleyicilerinden bazıları.
Migren ağrılarından kurtulmak için öncelikle bu tetikleyicileri bilmeniz çok önemli. Bunun için bir migren günlüğünüz olsun. Migren atağınızdan önceki 3 günü düşündüğünüzde farklı neler oldu, not edin.
Herhangi bir sebeple kızgınlık, kaygı atağı oldu mu? Öğün atladınız veya aç kaldınız mı? Geceleri uykunuz nasıldı? Kadınsanız, özellikle adet döneminde misiniz?
2. Aç ve susuz kalmayın: Her sabah kahvaltınızı mutlaka yapın, öğün atlamamaya özen gösterin. Günde en az 2 litre su içmeyi ihmal etmeyin.
3. Serin ortamları tercih edin: Sıcak havalarda günün en sıcak olduğu saatlerde dışarı çıkmayın. Dışarı çıkarken, şapka ve güneş gözlüğü kullanın. Serin, klimalı ortamları tercih edin.
4. Uyku hijyeni çok önemli: Uyuma ve uyanma saatlerinizin hafta sonu da dahil aynı saatlerde olmasına özen gösterin. Rahatlamak için yatmadan önce duş alabilirsiniz.
5. Tetikleyici gıdalara dikkat: Bazı gıdalar tetikleyici olmayabiliyor. Bu gıdalardan hangilerini tükettiğinizde atağınızın başladığını bilirseniz, onlardan uzak durarak ataklardan korunabilirsiniz.
6. Adet öncesi önlemler alın: Migren hastalarının bir kısmında atakların adet dönemiyle belirgin ilişkisi oluyor.
7. Rutin kontrollerinizi ihmal etmeyin: Kansızlık ve vitamin eksiklikleri (özellikle D vitamini eksikliği, tiroit hormon bozuklukları) migren atakları için sıklaştırıcı özellik gösteriyor.
8. Haftada 3 kez egzersiz yapın: Düzenli yapılan egzersiz endorfin salınımını arttırarak; beyinde ağrı oluşumunu sağlayan kimyasalları dengeliyor, bu sayede de atakları önleyebiliyor.
9. Sigarayı kesinlikle içmeyin: Sigaranın sağlığa zararlı bir etkisi de damar duvarlarında büzülme yaratabilmesi. Bu süreç de migren sıklığında artışa sebebiyet verebiliyor.
10. Hava durumlarını takip edin: Lodos, migren hastalarının neredeyse çoğunda atak ile eşanlamlıdır.
Migreni tetikleyen yiyecekler ve içecekler
• Kahve, çikolata, kabuklu yemişler (ceviz ilk sırada)
• Nitratları içeren gıdalar (konserve, füme, fermente, yıllanmış et)
• Süt ürünleri (eskitilmiş peynir çeşitleri, küflü peynirler)
• MSG - MonoSodyumGulutamat içeren gıdalar (Çin yemekleri, tuzlu atıştırmalıklar, hazır çorbalar, paket diyet ürünleri,
• Alkol
• Balsamik sirke
• Narenciyeler (suyu ve içerdikleri sülfitler nedeniyle), bazı kurutulmuş meyveler, incir, hurma, ahududu, papaya, çarkıfelek meyvesi, avokado
• Mayalanmış hamur ürünleri,
• Gluten içeren gıdalar, tatlandırıcılar (aspartam içerenler)