Modern hayatın stres ve karmaşasına bağlı olarak herkes anksiyeteye aşinadır. Ancak ABD'deki yetişkinlerin yaklaşık yüzde 25'i hayatlarının bazı dönemlerinde anksiyete ile ciddi sorunlar yaşamaktadırlar.
"Köpek hırlaması veya bir işi zamanında bitirememek gibi somut bir şey ya da olaya yönelik korkunun aksine anksiyete genellikle belli değildir ve geleceğe dair endişe, finansal durumunuz ya da sağlığınız gibi genel durumlarla gelişebilir," diyor Anksiyete ile Uğraşmak kitabının yazarı Dr. Edmund Bourne. "Anksiyete farklı şekillerde ve farklı yoğunluk derecesinde ortaya çıkabilir ve şiddet aralığı ufak bir huzursuzluktan panik atağa kadar değişebilir."
Anksiyete nedenleri çeşitlidir ve birkaç isim vermek gerekirse beyin kimyası, heredite (kalıtımsal), çocukluk çağı travması, istismar, kronik stres, sevdiğiniz birinin kaybı ve uyuşturucu ve alkol istismarı gibi rahatsızlıkları içerir.
"Anksiyetenin olası nedenlerini belirlemek ve bunları irdelemek faydalı olabilir, başa çıkma stratejilerini uygulayarak çare bulunacak olan anksiyetenizin nedenini bilmenize gerek yok," diyor Dr.Bourne.
Başa çıkma stratejileri
Aşağıdaki uygulamalar anksiyetesi olan herhangi birine yardımcı olabilir ve şayet anksiyeteniz hafif derecedeyse ve hayatınızı altüst etmiyorsa bunlar bile yeterli olabilir.
Panik atakla ya da travma sonrası stres bozukluğu da dahil daha şiddetli anksiyetesi olan kişilere de bu egzersizler faydalı olacaktır ancak ayrıca terapi ve ilaç tedavisine de ihtiyaçları olabilir.
Bu egzersizler tek olarak ya da herhangi bir kombine şekilde yapılabilir.
Rahatlatıcı nefesler alın
Bu egzersiz anksiyete semptomlarının hızını çabucak keser. Karın bölgenizden nefes alacak şekilde, beşe kadar sayarak burnunuzdan yavaşça soluyun. Durun ve nefesinizi beşe kadar sayarak tutun. Beşe sayarak nefesinizi verin. İki normal nefes alın ardından döngüyü 3 ila 5 dakika tekrarlayın.
Sorunları büyümeyi bırakın
Sorunları büyütmek onları olduğundan daha büyük ve daha ciddi gösterir ve bu da anksiyeteye neden olur. Bu tarz düşüncelerle mücadele etmek için hayatınızdaki durum ve olaylarla ilgili olarak korkunç, berbat ya da dehşet gibi kelimeleri kullanmayı bırakın. Kendi kendinize "Bu dayanılmaz," ya da "Tahammül edemiyorum" demek yerine, "Başa çıkabilirim" ve "Bunun üstesinden gelebilirim" demeyi deneyin.
Huzursuz düşüncelerden kurtulun
Kendinizi huzursuz düşüncelerden oluşan bir sarmal içinde sıkışmış şekilde bulursanız bu stratejiyi kullanın. "Eğer yalnızsanız ve endişeli düşüncelerinizi durdurmak istiyorsanız, yüksek ve güçlü bir sesle "Dur!" ya da "Kes artık!" diye bağırın diyor Dr.Bourne. "Eğer yalnız değilseniz, büyük bir dur işaretini hayal ederek içinizden bağırın." Her seferinde huzursuz düşünceler geri gelir, sözlü ya da içten komutlarınızı kendi kendinize tekrar edin.
Bakış açınızı değiştirin
O anki ya da olası bir sorunla ilgili huzursuzluk ya da anksiyete sizi ele geçirirse, durumla ilgili olarak aşağıdaki yollardaki gibi düşünmeye çalışın:
Kendi kendinize üstesinden gelebileceğinizi söyleyin.
"Bu da geçecek" deyin.
Konuyla ilgili en kötü düşünceleriniz gibi kötü olmayacağının farkına varın.
Kendi kendinize yaptığınız negatif söylemlerle mücadele edin
Pozitif söylemler anksiyeteyle anında başa çıkmanız için ve uzun süre boyunca anksiyeteye neden olabilecek düşünceleri değiştirmenize yardımcı olabilir. Düşüncelerinizi daha yapıcı ve destekleyici hale getirmek için aşağıda italik olarak belirtilen negatif durumların her birini değiştirin ya da çürütün.
Örneğin; "Bu dayanılmaz" cümlesini "Bununla başa çıkmayı öğrenebilirim." ile değiştirin. Ya da "Bu böyle devam ederse ne olacak?" cümlesini "Bundan bir gün bir seferde kurtulacağım." ile değiştirin.
"Anksiyeteye direnmek ya da onunla savaşmak onu daha kötü hale getirir," diyor Dr.Bourne. "Tamam, yine aynı şey. Bunu halledebilirim. Daha önce başarmıştım." gibi daha yapıcı bir yaklaşım durumu iyi yönde geliştirir. Birçok durumda anksiyete doruğa ulaşır ve birkaç dakika içinde azalır. Eğer anksiyetenin başladığını hissettiğiniz anda baş etme stratejilerini düzenli uygularsanız çok daha çabuk geçecektir."