HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 14 OCAK 2025, SALI

Mülakat kaldırılacaktı, KPSS kaldırıldı

Daha adil bir öğretmenlik için mülakatın kaldırılması beklenirken, KPSS şartı kaldırıldı. Böylece ataması yapılacak öğretmenler için bir dönem sona ermiş oldu. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, 1 Eylül 2025 tarihi itibariyle öğretmen atamalarında bu şart aranmayacak. Atamalarda, Akademi Giriş Sınavı (AGS) ile girilen Milli Eğitim Akademisi'ndeki eğitim dikkate alınacak
11.01.2025 18:55
Mülakat kaldırılacaktı, KPSS kaldırıldı
Mülakat kaldırılacaktı, KPSS kaldırıldı
AKP iktidarı döneminde eğitim sisteminde tam bir yapboz süreci yaşandı ve yaşanmaya da devam ediyor. Bu peş peşe değişimlerden sadece öğrenciler etkilenmiyor, eğitimcilerin de kafaları oldukça karışık. Eğitim fakültelerinden mezun olmasına rağmen bir türlü atanmayan yüz binlerce öğretmen adayı büyük mağduriyet yaşarken, şimdi de bu adayların önüne yeni bariyerler getirilmeye çalışılıyor. KPSS sınavında yüksek puan almasına rağmen, mülakatlarda elenen öğretmenlerin durumu büyük bir rahatsızlık veriyordu ve bu sebeple mülakatların kaldırılması talep ediliyordu. Herkes adil bulunmayan mülakatların kaldırılmasını beklerken, öğretmenler için KPSS şartı kaldırıldı. Bundan sonraki süreçte Akademi Giriş Sınavı (AGS) adında bir sınava girilecek, 4 yıllık üniversite eğitimi yetmiyormuş gibi, bu AGS'deki puana göre 2 yıl daha Milli Güvenlik Akademisi'nde eğitim alınacak. Esasen bu şekilde mülakat süreci 2 yıla yayılmış oluyor. Bu süreçte elenen öğretmen adayları da bir daha öğretmenlik hayali kuramayacak.

Karar 1 Eylül'de yürürlüğe girecek
Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliğe göre, öğretmen atamalarında KPSS şartı kaldırıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından imzalanıp, Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliğe göre, 1 Eylül 2025 tarihi itibariyle öğretmen atamalarında bu şart aranmayacak. Bu tarihe kadar eski yönetmelik geçerli olacak. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin de daha önce yaptığı açıklamada, 2025 yılında öğretmenlerin artık KPSS puanı ile alınmayacağını söylemişti. Tekin, şu açıklamayı yapmıştı: "2025 yılında öğretmen adayı arkadaşlarımız için bir KPSS olmayacak. ÖSYM ile yaptığımız protokol ile Akademi Giriş Sınavı (AGS) adıyla bir sınavı organize ettik. 2025'te ilk defa 13 Temmuz'da yapılacak. AGS sonuçlarına göre, Milli Eğitim Akademisi'ne giriş sürecini başlatacağız. Akademi'deki eğitimden sonra da öğretmen arkadaşlarımızı istihdam etmiş olacağız."

AGS nasıl yapılacak?
AGS olarak bilinen Akademik Giriş Sınavı, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) tarafından yapılacak. AGS'de Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nın onayladığı programlar önemli olacak. Bu değişiklik, öğretmen adaylarının sadece sınav puanlarıyla değil, eğitim ve uygulama süreçleriyle de değerlendirilmesini amaçlıyor. Sınav, 2025 Akademi Giriş Sınavı (AGS) ve 2025 Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) olmak üzere 2 oturumda düzenlenecek. Buna göre, biyoloji, coğrafya, fen bilimleri/fen ve teknoloji, fizik, ilköğretim matematik, kimya/kimya teknolojisi, matematik, okul öncesi, rehberlik, sınıf öğretmenliği, sosyal bilgiler, tarih, Türkçe, Türk dili ve edebiyatı, beden eğitimi, din kültürü ve ahlak bilgisi/imam hatip lisesi meslek derslerinin öğretmen adaylıkları için AGS puanının yüzde 50'si ile ÖABT puanının yüzde 50'si alınarak MEB-AGS puanı belirlenecek. Almanca, İngilizce, Fransızca gibi yabancı dil branşlarında ise AGS puanının yüzde 50'si ile aynı yıl girilen Yabancı Dil Sınavı (YDS/e-YDS) puanının yüzde 50'si esas alınarak puanlama yapılacak. YDS veya e-YDS'den alınan en yüksek not kullanılacak.

Öğretmen adaylarına bir bariyer daha
Kısa bir zaman önce yasalaşan Öğretmenlik Mesleği Kanunu'na (ÖMK) göre, eğitim fakültesinden mezun olan öğretmenler, Milli Eğitim Akademisi'nde teorik ve uygulamalı derslere tabi tutulacak. Akademiye kabul, sınav puanı üstünlüğüne göre belirlenecek ve eğitim fakültesi mezunları 3 dönem, formasyonu olanlar ise 4 dönem eğitim almak zorunda olacak. Ancak öğretmenler bu aşamaları başarıyla tamamladıktan sonra sözleşmeli öğretmen olarak atanabilecek ve üç yılın sonunda kadroya geçme şansına sahip olacaklar. Bu yeni sisteme yönelik öğretmen adaylarından, eğitim temsilcilerinden ve uzmanlardan birçok eleştiriler yöneltiliyor. Mülakat sisteminde pratik olarak liyakate dayalı bir yöntemin uygulanmadığını, fırsat eşitliğinin ortadan kaldırıldığını belirten uzmanlar, bu yeni sistemle de bu yanlışların artarak devam edeceğini, eğitim fakültesinde 4 yıl eğitim alıp da atanmayan yüz binlerce öğretmen adayının yine mağdur olacağını ifade ediyorlar. Diğer bir ifadeyle yeni süreç, öğretmenlerin meslek hayatına başlamasını daha da zorlaştırıyor. Öte yandan, öğretmen adaylarına Milli Eğitim Akademisi şartı getirilmesi, eğitim fakültelerini de anlamsızlaştırıyor. Uzmanlar, eğer eksiklik varsa ilave bir akademi açmak yerine mevcut eğitim fakültelerinde yapılacak düzenlemelerle bu eksikliklerin giderilmesi gerektiğini belirtiyorlar.

Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--

logo

   E-posta: bilgi(@)karabukilkhaber.com
Tüm hakları Karabük İlk haber adına saklıdır: ©2019-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr