HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 20 EYLÜL 2024, CUMA

Unutkanlığınızı 9 soruyla test edin!

En yakınlarını hatırlayamamak, evinin yolunu bulamamak, konuşurken konuyu unutmak, aynı soruları tekrar tekrar sormak… Eski bilgiler ve yaşanmışlıkları net şekilde hatırlarken, yakın zamanda yaşananları ise unutmak!
19.09.2024 12:05
Unutkanlığınızı 9 soruyla test edin!
Unutkanlığınızı 9 soruyla test edin!
Özellikle 65 yaş üzerinde en sık görülen demans (bunama) nedeni olan Alzheimer hastalığıyla, dünya genelinde 55 milyonu aşkın kişinin mücadele ettiğini ve 2024 Uluslararası Alzheimer Raporuna göre 2050 yılına kadar bu sayının 139 milyona yükselmesinin beklendiğini belirten Acıbadem Ataşehir Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Neşe Tuncer, "Ülkemizde de halen bir milyon civarında Alzheimer hastası bulunuyor ve 65 yaş üzerinde hastalığın görülme sıklığı her beş yılda bir ikiye katlanıyor" dedi. Bununla birlikte tıp ve teknolojideki gelişmelerle erken ve kesin tanı konulmasının mümkün olmasının da etkisiyle Alzheimer hastalarının sayısının son yıllarda hızla arttığını belirten Prof. Dr. Neşe Tuncer, her unutkanlığın yaşlanmanın doğal bir sonucu değil, Alzheimer hastalığının bir belirtisi olabileceğini, bu nedenle bazı belirtilere çok dikkat etmek gerektiğini vurguladı. Demans ve Davranış Nörolojisi Uzmanı Prof. Dr. Neşe Tuncer, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü kapsamında yaptığı açıklamada, Alzheimer hakkında bilinmesi gereken 8 önemli noktayı anlattı, unutkanlığınızdan ne zaman endişe etmeniz gerektiğini anlamanıza yardımcı olacak 9 soruluk test hazırladı, gerek hastalar gerekse bu zorlu süreçte hasta yakınlarına yönelik çok önemli öneriler ve uyarılarda bulundu. 

Unutkanlığımızdan ne zaman endişe etmeliyiz? 

1. Unutkanlığınız giderek artıyor ve günlük yaşamınızı artık etkiliyor mu?
2. Konuşmanızda bozulma var mı?
3. Zaman ve yer algınızda kayıp mı başladı?
4. İş planlamalarınızı takipte zorluklar yaşamaya mı başladınız?
5. Aynı soruları tekrar tekrar soruyor, eşyaları sürekli yanlış yere mi koyuyorsunuz?
6. İçgörü ve yargılamanızda bozulma olup, hastalığı inkar ediyor musunuz?
7. Kişilik ve davranış değişikliği mi gözlemliyorsunuz?
8. Yol ve yön bulma güçlüğü nedeni ile artık dışarı çıkmakta zorlanıyor musunuz?
9. İçe kapanıp, sosyal ortamlardan uzaklaşıp, hobilerinizi terk mi ettiniz?
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--

logo

   E-posta: bilgi(@)karabukilkhaber.com
Tüm hakları Karabük İlk haber adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr