12 Aralık 2019'da ilk olarak Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve dünya geneline yayılarak şu ana kadar 7 milyon 150 bin insana bulaşan, yaklaşık 410 bin insanın da ölümüne neden olan yeni tip koronavirüs salgınının ekonomi üzerindeki etkileri de çok yıkıcı olacak gibi görünüyor. Merkezi ABD'nin başkenti Washington'da bulunan merkezli Dünya Bankası'nın açıkladığı Küresel Ekonomik Görünüm Raporu'na göre koronavirüs salgınının dünya ekonomisinde 19. yüzyıldan bu yana görülen en büyük çöküşe neden olacağı tahmininde bulundu. Dünya ekonomisinin 2020'de yüzde 5.2 küçüleceğini öngören Dünya Bankası, salgının ve ekonomilerin yeniden açılmasının gidişatına göre bu oranının daha da artabileceği uyarısında bulundu. Raporda ayrıca çok sayıda ülkede kişi başına gelirin 1870'den bu yana görülmedik ölçüde azalacağına, bunun da en az 70 milyon kişiyi aşırı yoksullaştıracağına dikkat çekildi. Dünya Bankası Başkanı David Malpass, gelişmekte olan ülkelerde on yıllardır görülen ekonomik ilerlemenin de tehlikeye girdiğini söyledi.
Küçülme rekor kıracak
Dünya Bankası'nın mevcut tahminlerine göre gelişmekte olan ülkelerin ekonomileri 2020'e yüzde 7 küçülecek. Gelişmekte olan ülkelerde ise bu oran yüzde 2.5 olacak. Sokağa çıkma kısıtlamalarının salgının gidişatına göre 3 ay uzatılması halinde ise bu oranlar sırasıyla yaklaşık yüzde 9 ve yüzde 5 olacak. Uluslararası Para Fonu (IMF) da Nisan ayında dünya ekonomisinin 2020'de yüzde 3 küçüleceği tahmininde bulunmuştu.
Konuyu değerlendiren ekonomistler ve uzmanlar, batılı ülkelerin ve Amerikanın bu pandemi sürecinde uyguladığı vatandaşa ve işletmelere açıktan para desteği
formülünün asla kapitalist anlayışta olamayacağını bu formüllerin ancak Milli Ekonomi Modelinin satır aralarında mevcut olduğunu kaydetmekte.Vatandaşlık Maaşı,Ev hanımına maaş , çocuk maaşı gibi uygulamalar geliri düşen tüketiciyi destekleyerek üreticiyi ve piyasaları ayakta tutmanın tek çözüm olduğuna dikkat
çeken ekonomistler BTP Genel Başkanı merhum Haydar Baş'a ait Milli Ekonomi Modeli ve Milli Paralarla ticaretin hayata geçirilmesinin gerekliliğini vurguladılar.