Razaman Bayramı'nı geride bıraktığımız bu günlerde Türkiye'de siyasi partilerin daha çok sahaya ineceği ve TBMM'nin önemli yasalar için aktif bir biçimde çalışacağı bir döneme girdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde ifade ettiği "gönül seferberliği", muhalefet partileri tarafından bir erken seçim habercisi olarak değerlendirildi. Bu bağlamda muhalefet partileri olası bir erken seçime hazırlıksız yakalanmamak için çalışmalara başladı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin de kısa bir süre önce gündeme getirdiği siyasi partiler kanunu ile seçim yasasında değişiklik önerilerinin de erken seçim habercisi olduğuna dair yorumlar da yapılıyor. Uzmanlar koronavirüs salgını nedeniyle bu yıl sonbahar aylarında bir seçim yapılmasının mümkün olmadığını ifade ederek, 2021 yılının Mart ayına dikkat çekiyorlar. Son 18 yılda yaşanan krizlerden sonra yapılan erken seçimlerde Ak Parti'nin sandıktan iyi sonuçlar alarak çıktığına dikkat çeken uzmanlar, seçimin erkene alınacak olmasında ekonomik krizin yanı sıra koronavirüs ile mücadelenin de etkili olduğunu vurguluyor.
Yeni partilere baskın seçim
Siyaset bilimciler, siyasi partiler kanunu ile seçim yasasında değişiklik önerilerinin neden şimdi gündeme geldiği sorusunun da önemine işaret ediyor. Bu bağlamda, istenen yasa değişikliklerinin 6 ay ya da bir sene evvel değil de şimdi gündeme gelmesini siyaset bilimciler, Ak Parti içinden çıkıp kurulan iki yeni partinin seçimlere yönelik yaptıkları hazırlıklar olduğunda hemfikir. Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu tarafından yeni kurulan partilerin seçime girmelerine destek olunabileceğine dair CHP'den yapılan açıklamanın ardından MHP liderinin yasalarda değişiklik çağrısı yaptığına dikkatleri geçen uzmanlar, hükümetin baskın bir erken seçimle yeni kurulan partileri hazırlıksız yakalamak istediğine işaret ediyor. Yeni kurulan siyasi partilerin seçime katılabilmesi için 81 ilin en az yarısında teşkilat kurmuş ve büyük kongresini yapmış olması veya TBMM'de grubu bulunması gerekiyor.
Yasal düzenleme Haziran'da Meclis'te
Daha önce İyi Parti'ye benzer bir destek veren CHP'nin milletvekili desteğiyle Babacan ve Davutoğlu'nun kurduğu partilerin Meclis'te grup kurarak seçimlere katılması Ak Parti-MHP ittifakı için büyük bir siyasi yıkım anlamına geliyor. Bunu engellemek için yasa hazırlığındaki Ak Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, kısa süre önce yaptığı açıklamada, "Halkın tayin ettiği milletvekillerinin temsil ettiği siyasi iradenin çeşitli oyunlarla, ahlaka, demokrasiye aykırı şekilde değiştirilmesine, pazara çıkartılmasına imkan vermeyecek bir hukuki çalışmayı MHP ile birlikte yürütmekteyiz" ifadelerini kullanmıştı. Söz konusu düzenlemenin de Haziran ayında Meclis gündemine getirilmesi hedefleniyor.