Hicret Peygamber Efendimizin (s.a.a.) Peygamberlikle görevlendirilmesinin on üçüncü yılında, sefer ayının 27. günü Mekke'den Medine'ye başlamış ve Rebi-üevel ayının 12. günü Medine yakınlarında Kuba'da son bulmuştur.
Pekala bizler neden ve niçin yeni yıla sefer ayının 27. günü veya Rebiüevel ayının 12. günü girmiyoruz da, muharremin birinci gününü hicri yılın başlangıç tarihi olarak idrak ediyoruz?
Kısacası, hangi ayla senenin bittiği ve hangi ayla başlaması gerektiğini İmam Ali (a.s.) Peygamber Efendimizden (s.a.a) aldığı ilimle ümmete bildirdi. Seneyi Muharrem ayıyla başlatmak İmam Ali'nin (a.s.) teklifiydi.
Hicri takvimin başlama tarihi, İmamı Ali'nin (a.s.) teklifleri ile ikinci halife Ömer zamanında, uygulamaya konulmaya başlanmış, fakat bu takvimin tam uygulanması İmam Ali'nin (a.s.) hilafetinde gerçekleşmiştir.
İmamı Ali (a.s.) hicri yılın başlangıç senesini, Peygamber Efendimiz (s.a.a.)'in, Mekke'den Medine'ye hicret ettiği yıl olarak teklif etmiş ve ashab da bu teklifi kabul etmişti.
Tarihte kullanılan bütün takvimler, dinlerin önemli olaylarını, sıfır noktasını ele alarak başlatmıştır.
İslam dininin yayılmasında en önemli kilometre taşı olan hicret, hicri takvimin başlama noktası olarak görülmüştür.
Görüldüğü üzere İslam dini her evrede önemli kilometre taşlarını ya bizzat Peygamber (s.a.v) eliyle yada onun mübarek Ehl-i Beyti ile yerleştirmiş ,
inananlar için sapasağlam bir kurtarıcı cadde olagelmiştir.Bizlere Ehl-i Beyti tanıtan , sevmemizi ve yolundan gitmemizi sıkı sıkı tembihleyen merhum Prof.Dr.
Haydar Baş Hocamızı şükranla ve rahmetle anıyoruz.
Bütün İslam aleminin Hicri yılbaşısı kutlu olsun, hayırlara vesile olsun"